Italiano

Франчакорта: искряща вечер в пицария Olio d’oliva

Италия зад ъгъла е известна с любознателността си и с това, че обича да дегустира ексклузивни продукти. При последното ни посещение в пицария и „глезотерия“ (ние си го изфабрикувахме този термин) пицария Olio d’oliva бяхме в игриво настроение и имахме желание за пенливо вино. Знаехме, че там истинските ценители могат да опитат чаша от най-класните италиански мехурчета и затова решихме и ние да се поглезим.

Доверихме се на Карло, взискателният собственик, който ни предложи да опитаме Le Marchesine – семейна винарска изба, която от поколения е посветена на изкуството да произвежда отличното пенливо вино Франчакорта.

Franciacorta Olio d'oliva Sofia

Снимка: Италия зад ъгъла

Последва бърза лекция за разликата между просеко и Франчакорта, която ние бързаме да споделим с вас.

Франчакорта (Franciacorta) е първото италианско шумящо вино, което се произвежда по класическия метод/метода Франчакорта с вторична ферментация в бутилката и е с контролирано и гарантирано наименование за произход (DOCG). Името „Франчакорта“ обозначава не само района, в който се произвежда, но и самия тип вино. Други вина в Италия, произвеждани по класическия метод, са Langhe DOC и Trento DOC.

Следете СЪБИТИЯТА с италианско участие.

Разгледайте италианските дейности в клуб „Италия зад ъгъла“.

Franciacorta Olio d'oliva Sofia

Снимка: Le Marchesine

Докато с искрящ поглед Карло ни развежда из пицария Olio d’oliva и ни показва скъпоценните бутилки, ние се сещаме за едно наше посещение именно в една от избите във Франчакорта. След разходка сред необхватните лозя с чаша мехурчета в ръка любезният домакин ни показа помещенията, в които се извършваше производството.

Olio d'oliva Sofia

Снимка: Le Marchesine

Интересното е, че вторичната ферментация продължава от 24 до 36 месеца в самата бутилка, докато тя е в хоризонтално положение. След това бутилката започва да се завърта постепенно с капачката надолу, докато достигне вертикална позиция. Това се прави с цел остатъците от ферментацията да останат в гърлото ѝ. Следващият етап е замразяването на гърлото със специална машина, след което капачката се отстранява и въпросните утайки, в замразен вид, биват изхвърлени. Накрая се преминава към доливането и крайното затваряне. Виното, произведено по този метод, е структурирано и плътно, с нежни и кадифени мехурчета. Изобщо, изискано и стилно вино със самочувствие.

Снимка: Le Marchesine

Друг, по-бърз и не толкова скъп метод за производство на шумящо вино, е методът Charmat. По този метод се произвежда всеизвестното и високо ценено „просеко“ – италианското вино с най-голям износ. Случвало се е дори да надмине износа на шампанско по брой бутилки, продадени по света. Специфичното е, че вторичната ферментация се случва в стоманен автоклав. Тази фаза продължава значително по-малко, отколкото при класическия метод – от 30 дни до 6 месеца. Това вино, произведено от по-ароматни видове грозде, е по-леко и свежо.

Само в определени райони в Италия може да се произвежда просеко: Конелиано-Валдобиадене (Conegliano-Valdobbiadene DOCG) и Colli Asolani DOCG. И двата района са в провинция Тревизо, регион Венето. Това просеко е с контролирано и гарантирано наименование за произход.

Останалите шумящи вина, които се произвеждат по метода Charmat на друга територия, не могат да се наричат просеко.

Хипнотизирани от толкова много информация и искри, желанието ни за чаша Франчакорта вече беше нетърпимо. С първите глътки се върнахме сред лозята с натежали ароматни гроздове, които ни подаряваха своята благодат. Увихме се в тези сладки спомени и не можем да не се съгласим с Карло: това е магнетично вино, с което да се поглезим и да почувстваме, че си тежим на мястото.

Franciacorta Olio d'oliva Sofia

Снимка: Le Marchesine

Следете СЪБИТИЯТА с италианско участие.

Разгледайте италианските дейности в клуб „Италия зад ъгъла“.

Запознайте се с историята на още едно италианско изкушение в статията Панетоне – царят на италианските коледни сладкиши.

Абонирай се за

Италия зад ъгъла

Loading
Loading
Loading