Italiano

Предстоящи събития

27 и 28 май 2023 г.

Кулинарни съкровища от близо и далеч

Кулинарни съкровища от близо и далеч – Фермерски фестивал София

На 27 и 28 май пред пилоните на НДК ще се проведе третото изданиеза 2023 г.  на Фермерски фестивал София. Той ще бъде на тема „Кулинарни съкровища от близо и далеч“.

Това ще бъде един истински кулинарен празник заедно с Гозбата на България, Зелен портал, Кулинарните фестивали на България, Мулти култи, Slow Food в България, Култура на виното, кулинарния колекционер Марин Лесев, Италия зад ъгъла, Чайка арт, Булфото и др. С нас ще бъдат Венци Благоев и Фармърс джазтет с вкусен концерт и работилницата за деца „Джазови звуци от зеленчуци“.
Ще се готвят вкусни тутракански гозби, ще се приготвят полски пироги, родопски марудници и пататник. Ще има и италианско участие с прясна паста, вино, занаятчийска бира и колбаси.
Фермерски фестивал София е част от Културния календар на Столична община.
Очакваме ви!
Contemporary Italian art in Bulgaria

Contemporary Italian Art in Bulgaria

Пътуващата изложба Contemporary Italian Art in Bulgaria пристига в Пловдив.
От 31 май до 6 юни в U Park Gallery, ул. „Отец Пайсий“ 24 в Пловдив ще могат да се разгледат картини на италиански съвременни художници.
Изложбата е подготвена от музея MAD Museo d’Arte Diffusa, гр. Латина, регион Лацио, и се ръководи от италианския артистичен директор Фабио Д’Акиле.
Заповядайте на вернисаж на 31 май, от 18:00 ч. в U Park Gallery, ул. „Отец Пайсий“ 24, Пловдив.
Произведенията на изкуството ще останат там до 6 юни.
Партньори на събитието са Конфиндустрия България, италианският моден бранд Alfredo La Salle, магазинът за вино Vino e bollicine и порталът за италианска култура Италия зад ъгъла.

Минали събития

Изложение на италиански вина CentoVini

Изложение на италиански вина CentoVini

На 22 април 2023 г. в елегантната концертна зала на Централния военен клуб в София се проведе първото издание на екслузивното винено изложение CentoVini, организирано от 100% ITALIANO, бранд на Acifood LTD.

Бяха представени 100 внимателно подбрани вина от цялата територия на Италия. Гостите се запознаха с производителите и усетиха автентичния дух на Италия, разказан на езика на виното.

Опитаха също и италианска занаятчийска бира, а по-любознателните се включиха в майсторски класове за вино и зехтин екстра върджин.

Изложението беше форум за създаване на нови срещи и сътрудничества между италиански, български и чуждестранни предприемачи.

Потопете се и вие за минути в италианския винен свят с нашата статия Изложение за италиански вина CentoVini – Италия в сърцето на София.

Следете страницата на 100% ITALIANO на нашия сайт, за да научите повече за тях.

Великденски истории

Великденски истории

На 11 април 2023 г. във Vertigo Business Tower в София  се проведе събитието „Великденски истории“, организирано от „Хранкооп“, в партньорство със Зелен портал и Италия зад ъгъла

Гостите на събитието си закупиха вкусни фермерски продукти, пиха органично фермерско кафе, хапнаха домашно приготвени ястия и закупиха великденски подаръци от обширната арт зона с ръчно произведени артикули. 

Този ден срещнахме българските гости с италианската традиция. Изненада на събитието беше занаятчийската италианска коломба с лешник и шоколад, любезно предоставена от 100% Italiano – ексклузивни членове на бизнес клуб „Италия зад ъгъла“. Гостите, които дегустираха този сладкиш, похапван от италианците на Великден, останаха очаровани. На следващия ден от 100% Italiano научихме, че и останалите коломби веднага са били запазени и изкупени от нашите гости. 

След поредното тържество на вкусната и натурална храна, на изкуствата и занаятите сме заредени с още повече ентусиазъм и очакваме с нетърпение следващото събитие!

Фермерски продукти Хрнакооп Зелен портал Италия зад ъгъла

Трифон и Валентин: СРЕЩАТА

На 14 февруари 2023 г. в модерната диамантена сграда Vertigo Business Tower в София  се проведе дегустация на фермерски продукти, вина, зехтин екстра върджин и италиански сирена. Срещата беше организирана от най-стария фермерски пазар в София, „Хранкооп“, в партньорство със Зелен портал и Италия зад ъгъла

На събитието италианската общност в България има възможност да се срещне директне с българските производители. 

Посетителите с радост дегустираха и си закупиха чиста храна, представена директно от производителите. Оцениха комуникацията на живо с хората, които със старание и любов произвеждат натурални продукти, които да сложим на трапезата си. С интерес слушаха техните истории и научиха повече за производствения процес, за трудностите, радостите и удовлетворението на фермерите.

Всички очакваме с нетърпение следващия празник на вкусната и натурална храна!

Международен ден на почвата

Форум: ПОЧВА

На 5 декември 2022, от 17 ч. в НДК, зала 11 (кино Люмиер) в София се проведе първият национален „Форум: ПОЧВА“, който обедини институции, медии, експерти и водещи екоорганизации по темата за опазване на българските почви като ценен ресурс и основа за живота и здравето на хората. Събитието се организира в партньорство между 8 български еко организации по случай Световния ден на почвите, и е част от мащабното световно движение за опазване на почвата Save Soil („Спасете почвата“).

ПОЧВА е организиран от кооперация „Хранкооп – София“, асоциация „Ноу тил и залесяване България“, фондация „Корен“ с партньори фондация „ЕкоОбщност“, ЕС „За Земята“, Гората.бг, сдружение „ДоброЖънци“, Горичка, Зеленият отбор на България.

Събитието беше отразено със съдействието на Зелен портал и Италия зад ъгъла в ролята им на медийни партньори.

Нетуъркинг

Нетуъркинг вечер с Италия зад ъгъла и Зелен портал

На 18 ноември 2022 г. се проведе Нетуъркинг вечер с Италия зад ъгъла и Зелен портал. Събитието стана повод да отбележим и VII Седмица на италианската кухня по света в партньорство с Италианска Търговска Камара в България.

В зимната градина на винения бар Wine o’clock се срещнаха общностите на Италия зад ъгъла, Зелен портал и Италианска Търговска Камара в България. Италианските предприемачи, опериращи на територията на България, се срещнаха с българските производители, като по този начин се поставиха основите на едно ново приятелство между България и Италия.

По време на вечерта се създадоха нови партньорства и се откроиха нови теми за бъдещите събития на Зелен портал и Италия зад ъгъла.

Cena Dantesca

Дантева вечеря

На 27 ноември 2021 г. от 19:00 ч. в кулинарната академия HRC се проведе вечеря по повод VI-та Седмица на италианската кухня по света.

За вечерята, организирана от Академията на италианската кухня – Делегация София, пристигна директно от Италия прочутият шеф Шади Хазбун, звезда на италианската телевизия RAI 1. Избраната тема беше по случай 700 години от смъртта на Данте Алигиери и гостите бяха отведени на едно уникално кулинарно, литературно и историческо пътешествие през погледа на „Божествена комедия“.

Вселенска вечеря

На 21 октомври 2021 г. в живописната зала „Консерватория“ на ексклузивния Hyatt Regency в София се състоя Вселенската вечеря, организирана от Академията на италианската кухня – Делегация София и делегата Пенка Нешева. 
Уникалното меню на тема „Гората и под гората. Кестени, гъби, трюфели, горски плодове в регионалната традиционна кухня“ бе приготвено от шеф Сами Флавио и остави гостите без думи. 
Как протече вечерята можете да прочетете тук.

Летни бели вина и аромати

След невероятния успех на дегустацията на 6️⃣ именити червени вина от Северна до Южна Италия нашите приятели от Olio D’oliva и 100% Italiano продължиха серията от пътувания, пълни с емоции.
На 28 юни 2021 се насладихме на летните аромати на 7️⃣ бели вина от Сицилия и Фриули Венеция Джулия, два региона, които са много различни помежду си и в тях се раждат изключителни вина.
Тръгвайки от Етна, минахме през крайбрежните райони на Сицилия, за да усетим морското ухание, и накрая се озовахме в полите на Алпите. Всяко от вината, които опитахме е със свой собствен характер и разказва уникални и впечатляващи истории.
От Olio d’oliva Sofia ни увериха, че приготвят за нас още вълнуващи италиански събития.

Именити червени вина от Северна до Южна Италия

🍷На 26 април 2021 г. в пицария Olio D’oliva се проведе дегустация на италиански вина, организирана от 100% Italiano.
На прекрасна обиколка из винените райони на Италия🇮🇹 от север на юг опитахме 6 вина от характерни италиански и странстващи🛵 сортове грозде и се научихме да откриваме различни нюанси: на виолетки, хумус, италианска вишна, рози🌹. Усетихме и минералния вкус на сирата, отглеждана в Сицилия.
За завършек нашите домакини ни бяха приготвили плата с невероятни италиански колбаси и сирена.
Очакваме с нетърпение следващите дегустации и италиански събития в Olio d’oliva Sofia.