Italiano

Предстоящи италиански събития

14 февруари 2023 г. Трифон и Валентин: срещата

18 февруари 2023 г. Изложение на италиански вина CentoVini

14 февруари 2023 г.

Трифон и Валентин
Трифон Зарезан и Свети Валентин неочаквано се срещнаха и… откриха, че говорят на един език! 
Универсалният език на хубавото вино, чистата и вкусна храна ги предразположи и сприятели. Пренесе техния разговор към чудните кътчета на родината – там, където домашно приготвената храна те изпълва с наслада и копнеж за още кулинарни преживявания.
Заповядайте на дегустация на фермерски вина и храни на 14 февруари от 11 до 18 ч. във Vertigo Business Tower! 
Събитието е част от програмата на Хранкооп София и е в партньорство с платформите Zelen portal и Италия зад ъгъла, както и с любезните ни домакини от Vertigo Business Tower.

18 февруари 2023 г.

CentoVini

Изложение на италиански вина CentoVini

На 18 февруари 2023 г. в елегантната концертна зала на Централния военен клуб в София ще се проведе първото издание на екслузивното винено изложение CentoVini, организирано от 100% ITALIANO, бранд на Acifood LTD.

Ще бъдат представени 100 внимателно подбрани вина от цялата територия на Италия. Гостите ще имат възможност да се запознаят с производителите и да усетят автентичния дух на Италия, разказан на езика на виното.

Ще може да се опита също и италианска занаятчийска бира, а по-любознателните ще могат да се включат в майсторски класове за вино и зехтин екстра върджин.

Изложението ще бъде и форум за създаване на нови срещи и сътрудничества между италиански, български и чуждестранни предприемачи.

Следете страницата на 100% ITALIANO на нашия сайт за още интересна информация за събитието.

За да закупите билет, последвайте следните линкове:

https://centovini.eu
https://bilet.bg/bg/cart/order/centovini/3832

Ползвайте промо код IDA2023 за отстъпка при закупуване на билет онлайн.

Очакваме ви, за да споделим това вълнуващо пътуване на сетивата в Италия!

Минали италиански събития

Международен ден на почвата

Форум: ПОЧВА

На 5 декември 2022, от 17 ч. в НДК, зала 11 (кино Люмиер) в София се проведе първият национален „Форум: ПОЧВА“, който обедини институции, медии, експерти и водещи екоорганизации по темата за опазване на българските почви като ценен ресурс и основа за живота и здравето на хората. Събитието се организира в партньорство между 8 български еко организации по случай Световния ден на почвите, и е част от мащабното световно движение за опазване на почвата Save Soil („Спасете почвата“).

ПОЧВА е организиран от кооперация „Хранкооп – София“, асоциация „Ноу тил и залесяване България“, фондация „Корен“ с партньори фондация „ЕкоОбщност“, ЕС „За Земята“, Гората.бг, сдружение „ДоброЖънци“, Горичка, Зеленият отбор на България.

Събитието беше отразено със съдействието на Зелен портал и Италия зад ъгъла в ролята им на медийни партньори.

Нетуъркинг

Нетуъркинг вечер с Италия зад ъгъла и Зелен портал

На 18 ноември 2022 г. се проведе Нетуъркинг вечер с Италия зад ъгъла и Зелен портал. Събитието стана повод да отбележим и VII Седмица на италианската кухня по света в партньорство с Италианска Търговска Камара в България.

В зимната градина на винения бар Wine o’clock се срещнаха общностите на Италия зад ъгъла, Зелен портал и Италианска Търговска Камара в България. Италианските предприемачи, опериращи на територията на България, се срещнаха с българските производители, като по този начин се поставиха основите на едно ново приятелство между България и Италия.

По време на вечерта се създадоха нови партньорства и се откроиха нови теми за бъдещите събития на Зелен портал и Италия зад ъгъла.

Cena Dantesca

Дантева вечеря

На 27 ноември 2021 г. от 19:00 ч. в кулинарната академия HRC се проведе вечеря по повод VI-та Седмица на италианската кухня по света.

За вечерята, организирана от Академията на италианската кухня – Делегация София, пристигна директно от Италия прочутият шеф Шади Хазбун, звезда на италианската телевизия RAI 1. Избраната тема беше по случай 700 години от смъртта на Данте Алигиери и гостите бяха отведени на едно уникално кулинарно, литературно и историческо пътешествие през погледа на „Божествена комедия“.

Вселенска вечеря

На 21 октомври 2021 г. в живописната зала „Консерватория“ на ексклузивния Hyatt Regency в София се състоя Вселенската вечеря, организирана от Академията на италианската кухня – Делегация София и делегата Пенка Нешева. 
Уникалното меню на тема „Гората и под гората. Кестени, гъби, трюфели, горски плодове в регионалната традиционна кухня“ бе приготвено от шеф Сами Флавио и остави гостите без думи. 
Как протече вечерята можете да прочетете тук.

Летни бели вина и аромати

След невероятния успех на дегустацията на 6️⃣ именити червени вина от Северна до Южна Италия нашите приятели от Olio D’oliva и 100% Italiano продължиха серията от пътувания, пълни с емоции.
На 28 юни 2021 се насладихме на летните аромати на 7️⃣ бели вина от Сицилия и Фриули Венеция Джулия, два региона, които са много различни помежду си и в тях се раждат изключителни вина.
Тръгвайки от Етна, минахме през крайбрежните райони на Сицилия, за да усетим морското ухание, и накрая се озовахме в полите на Алпите. Всяко от вината, които опитахме е със свой собствен характер и разказва уникални и впечатляващи истории.
От Olio d’oliva Sofia ни увериха, че приготвят за нас още вълнуващи италиански събития.

Именити червени вина от Северна до Южна Италия

🍷На 26 април 2021 г. в пицария Olio D’oliva се проведе дегустация на италиански вина, организирана от 100% Italiano.
На прекрасна обиколка из винените райони на Италия🇮🇹 от север на юг опитахме 6 вина от характерни италиански и странстващи🛵 сортове грозде и се научихме да откриваме различни нюанси: на виолетки, хумус, италианска вишна, рози🌹. Усетихме и минералния вкус на сирата, отглеждана в Сицилия.
За завършек нашите домакини ни бяха приготвили плата с невероятни италиански колбаси и сирена.
Очакваме с нетърпение следващите дегустации и италиански събития в Olio d’oliva Sofia.