Italiano

Италия зад ъгъла

Платформата за контакт между България и Италия

Италия зад ъгъла е дигитална платформа за италианска култура, чиято цел е да улесни контакта между България и Италия.

В блога Италия разказва се представя любопитна и интересна информация, която да доведе любимата Италия при вас.

В подкрепа на италианските предприемачи в България действа бизнес клубът Италия зад ъгъла. Той обединява италиански и български дейности, желаещи да установят сътрудничества и партньорства помежду си. Тяхната аудитория може да се срещне и да се запознае с тях на нашата дигиталната платформа. Тя е на тяхно разположение за споделяне на новини и полезна информация.

Връзката между Италия и България се осъществява също и благодарение на нетуъркинг събитията в партньорство със Зелен портал. Те са своеобразен форум за представянето на дейностите в бизнес клуба и инкубатор на нови идеи и проекти.

С нас Италия е на един клик разстояние!

Партньори

Sky Lines
Bulgaria Wants You

Нашият екип

Йорданка Иванова

– създател на Италия зад ъгъла

Италианската култура е позната със своя финес, но идеята за портала не прояви деликатност при появата си. Тя се настани нахално в съзнанието ми преди години и оттогава се натрапва с присъствието си. След дългогодишно изучаване и изследване на италианския език и след няколкогодишния ми престой в Италия почувствах, че е дошъл моментът да предам на повече хора моята любов към Италия. Затова реших да създам пространство, посветено на италианската култура в България.

За пръв път се докоснах до италианския език в Гимназията за романски езици „Г. С. Раковски“ – гр. Бургас и това бе любов от пръв поглед. Естественото продължение на моето образование след завършването на гимназията беше бакалавърската степен по Италианска филология в СУ „Св. Климент Охридски“. Любопитството и желанието ми да опозная още по-отблизо италианската култура ме накараха да запиша магистърската програма по Антропологичеки изследвания на Средиземноморието и Балканите: Италия и България в СУ „Св. Климент Охридски“. Преподавателският състав включваше както специалисти (антрополози, филолози, изкуствоведи, музиколози, историци) от Софийския университет, така и от Римския университет „Ла Сапиенца” и Българската академия на науките. В програмата беше включен един семестър в Рим. Излишно е да казвам, че черпих с пълни шепи информация и впечатления от извора!

Натрупаните познания ми позволиха да си намеря работа в Италия. По време на престоя си в Бергамо работих рамо до рамо с най-добрия изследовател и познавач на местната история. Участвах в редица исторически проучвания в държавните архиви на Бергамо, Милано и Венеция, както и в различни епархиални архиви. Плод на усърдната работа на целия екип са няколко книги, посветени на историите на Карвико, Валгольо, Сото ил Монте Джовани XXIII (родното място на обичания папа Йоан XXIII, който е бил нунций на Ватикана в България) и Ронкола Сан Бернардо. През този период се запознах с локалните традиции и история и сбъднах мечтата си да се гмурна дълбоко в италианската култура.

През последните години живея основно в България, но работата и удоволствието ме връщат често в Италия.

Елате с нас на едно магическо пътуване в Италия. Нейните прекрасни кътчета горят от нетърпение да разкажат тайните си!

Лино Вентре

– кореспондент на Италия зад ъгъла

Лино е нашият пръв кореспондет от Италия. Като запален пътешественик и любител на културата той само чакаше нашата покана да ни запознае по-отблизо със своята страна. Всеки момент, който той споделя с нас, е изпълнен с магия и очарование. Запознайте се с Лино!

Нека да ви се представя: казвам се Лино, в творческите среди по-известен като Линус, от Бергамо, Италия. Запален почитател на фотографията, природата, пейзажите, пътуванията, културата и всички места по света за опознаване, изкуството, бягането и физическите дейности, планината и пешеходния туризъм, в непрекъснато търсене, с многобройни и разнообразни интереси. Но преди всичко съм любопитен. И в тази своя светлина ще ви предложа моменти и обстоятелства, запечатани в различни снимки, които да предоставят едно интимно вътрешно изживяване, един простичък миг на радост.

Заразихме ли те с
нашия ентусиазъм?

Присъедини се към нашия екип и стани кореспондент на Италия зад ъгъла.

logo popup

Стани кореспондент на Италия зад ъгъла

Попълнете контактната форма и ще се свържем с вас!