Санта Праседе

Улица „Мерулана“ в Рим от край до край

В тази статия ще ви отведем на разходка до папската базилика „Санта Мария Маджоре“ и римската катедрала „Сан Джовани ин Латерано“. Ще минете по улица „Мерулана“, където можете да опитате едни от най-вкусните кроасани на света (според Италия зад ъгъла!) и да пийнете кафето си с крем „дзабайоне“. Ще видите къде са живели Кирил и Методий по време на престоя си в Рим. Ще се отбиете и до театъра „Бранкачо“, сцена на едни от най-известните италиански артисти.

Тръгването е от папската базилика „Санта Мария Маджоре“.

Какво е папска базилика?

Папските базилики са директно подчинени на папата и са общо 12 на брой. Четири от тях са в Рим: „Сан Джовани ин Латерано“ (официалната катедрала на Рим и седалище на папата), „Санта Мария Маджоре“, „Свети Петър“ и „Сан Паоло фуори ле мура“. Останалите са в Асизи, Бари, Падуа, Лорето, Помпей и Мадрид.

Базиликата „Санта Мария Маджоре“ се гордее с най-високата камбанария в Рим и с красиви мозайки. В нея е увековечен един изключително важен момент за славянската писменост: освещаването от папа Адриан II на славянските книги, донесени в Рим от Кирил и Методий. На всеки 24 май на паметната плоча, отбелязваща това събитие, български делегации поднасят венци. В един от параклисите до олтара има и картина, изобразяваща посрещането на светите братя в базиликата.

Санта Мария Маджоре

Разходката продължава с мястото, където са живели Кирил и Методий по време на престоя си в Рим.

Притихване на едно свято място

Хванете улица „Мерулана“ в посока „Сан Джовани ин Латерано“. В дъното на първата пресечка вдясно, ул. „Сан Джовани Гуалберто“ (via S. Giovanni Gualberto), ще видите една оранжева сграда с дървена порта и маслиново дърво отпред.

Санта Праседе

Зад тази стена се крие впечатляващата и богата на символика базилика „Санта Праседе“, чиято история е свързана с първия християнин, покръстен от Свети Павел, и неговите дъщери, приели християнството веднага след него – Пуденциана и Праседе. След смъртта на баща си и сестра си Праседе използвала наследството си за построяването на църквата с нейно име. Мъченицата е известна с това, че помагала на преследваните християни да се укрият.

В базиликата цари тишина, за да не се безпокоят вярващите, които се молят пред множеството реликви, съхранявани там.

Базиликата е отворена за посещение от понеделник до събота от 10:00 до 12:00 ч. и от 16:00 до 18:00 ч. и в неделя от 10:00 до 11:00 и от 16:00 до 18:00 ч.

Санта Праседе

Тази разказана набързо история не е единствената причина да посетите базилика „Санта Праседе“. Към нея се намира манастирът, в който между 867 до 869 са живели Кирил и Методий. Там Константин е приел монашеското име Кирил и е прекарал последните си дни. След това е погребан в базиликата „Сан Клементе“.

Паметна плоча

След този скок в историята вероятно ще поискате да опитате нещо сладичко или да изпиете едно кафе. Отдъхнете си, защото ви очаква посещение на още вълнуващи места.

Къде да похапнете?

За италианска пастичка (или за божествен кроасан!) и хубаво кафе можете да се отбиете в бар Branca, разположен на ул. „Мерулана“ 36-37. Ако сте там за обяд или вечеря, можете да си хапнете от изисканите ястия на ресторантската част.

Възможност за по-бюджетен обяд предлага Panella – l’arte del pane на ул. „Мерулана“ 54. Там има богат избор от хлебни изделия, витрина с топли ястия и десерти. За любителите на сладките усещания ще подшушнем, че там ни поднесоха кафето, придружено с крем „дзабайоне“.

Докато сме на вълна похапване, ще добавим и фурната за пица на парче Supplee на номер 108. Любителите на хрупкавата римска пица ще останат доволни.

Това са само малка част от заведенията, с които е осеяна тази улица. Вие можете да си изберете и друго местенце, за всеки ще се намери по нещо.

Време за култура

След кратката пауза за възвръщане на силите продължете по ул. „Мерулана“. На номер 244 ще видите сградата на театър „Бранкачо“, която вечер привлича с игривите си светлини.

Изгубете се с нас във Вале д‘Аоста и елате на обиколка в Бар и Линян.

Сред знаменитите имена, свързани с този престижен исторически театър, са тези на актьорите Тото, Ана Маняни и Джиджи Проиети и на музикантите Фабрицио Де Андре, Луис Армстронг и Джими Хендрикс. Театърът и сега е сцена на разнообразни спектакли.

Коя е катедралата на Рим?

Не ви остава нищо друго, освен да се отправите към крайната цел – „Сан Джовани ин Латерано“. Това е катедралата на Рим – седалището на римския епископ, който е папата. Историята на катедралата е турболентна: ограбена и опустошена от вестготи и вандали, разрушена два пъти от земетресения, опожарена повече от един път. Сред реликвите, съхранявани в нея, са главите на апостолите Петър и Павел. Там се намират и гробовете на няколко папи, а статуите на апостолите, разположени в централния кораб, придават допълнително величие на най-важната римска църква.

San Giovanni in Laterano

Разделяме се с обещание за още вълнуващи преживявания и истории в любимата Италия.

Бъдете в крак с италианските СЪБИТИЯ в България.

Запознайте се с италианските дейности в клуб „Италия зад ъгъла“.

Следвайте ни и на нашите страници във Facebook и Instagram.

Абонирай се за

Италия зад ъгъла

Loading
Loading
Loading