Тиволи – градът на вилите. Вила д’Есте, Вила Адриана и Вила Грегориана

Какво да видим в Тиволи

На 30 км от Рим се намира малкото градче Тиволи, което ще ви очарова със своите прекрасни гледки и исторически вили: „Вила Адриана“ (Villa Adriana), „Вила Грегориана“ (Villa Gregoriana) и „Вила д‘Есте“ (Villa d’Este).

В епохата на „Гран тур“ (Grand Tour) градът е любима дестинация на писатели, художници, поети и музиканти, за да обогатят културното си образование и да намерят вдъхновение от произведенията на изкуството, културните паметници и пейзажа.

Тиволи панорама

Снимки: Италия зад ъгъла

Освен известните вили, включени в списъка на ЮНЕСКО за световното културно наследство, в Тиволи се намират и великолепни религиозни сгради, някои от които датират от XII и XIV век.

В близост до катедралата се намира „Менса Пондерария“ (Mensa Ponderaria), която в древността е била службата за контрол на мерките и теглилките, разположена във вътрешността на Форума. Тя датира от I век от н. е. Според някои учени и изследователи в близост до това необикновено свидетелство за великолепието на Рим вероятно е имало и гладиаторска школа, но следи от тази постройка не са открити.

Не пропускайте да се разходите по улица „Виа дела Сибила“ (Via della Sibilla), за да се полюбувате на останките от храмовете на Веста (Tempio di Vesta) и Сибила (Tempio della Sibilla).

Тиволи храм на Сибила

Снимка: Италия зад ъгъла

В района се намират и известните термални бани „Акуе Албуле“ (Acque Albule), захранвани от естествен извор със сярна вода с противовъзпалителни свойства.

Живописният район около Тиволи е подходящ за разходки и пешеходен туризъм.

Вила д‘Есте

Вила д’Есте е един от символите на Ренесанса в Италия и е известна със своите пищни градини с фонтани. Вилата е в Списъка на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО.

Първоначално там се е намирала древноримска вила на една от аристократичните фамилии, избрали да прекарват летните си ваканции в Тиволи. Древната вила е съществувала още във времето преди Христос, а на по-късен етап е претърпяла преустройство. Когато през XVI в. кардинал Иполито д’Есте, син на Лукреция Борджия, решава да се нанесе в нея след избирането си за губернатор на Тиволи, в постройката се е помещавал бенедектински манастир. По желание на кардинала манастирът е преустроен в пищна крайградска вила.

Невероятната градина впечатлява с разнообразни водоскоци и фонтани, някои от които са проектирани от прочутия скулптор Бернини.

Тиволи Вила д'Есте градини

Снимка: Италия зад ъгъла

След като се насладите на водната феерия, влезте във вилата. В различните зали, разположени на трите етажа на вилата, има запазени стенописи, символ на италианския Ренесанс – сцени за създаването на Тиволи, ловни сцени, гротески.

Тиволи Вила д'Есте стенописи

Снимки: Италия зад ъгъла

Вила Адриана

„Вила Адриана“ е един от най-добре запазените и най-посещавани археологически обекти в Италия и един от най-важните комплекси на римската архитектура в света. От 1999 г. е включена в списъка на ЮНЕСКО за световното културно наследство.

Вилата е построена от император Адриан около 126 г. като негова официална резиденция. По-късно е изоставена и ограбена по време на варварските нашествия, но е възстановена благодарение на изключителни реставрационни дейности, започнали през XIX в.

Сърцето на вилата е великолепният нимфеум „Канопо“, предназначен за пиршества през горещите летни дни. Името на правоъгълния канал във „Вила Адриана“ всъщност идва по асоциация с „Канопус“ – пристанище в Древен Египет, разположено на устието на Нил и свързано чрез канал с новото пристанище Александрия.

Продължавайки с маршрута, ще видите дворците, в които е пребивавало императорското семейство, както и жилищните помещения за робите и преторианците. След продължителни дейности по обезопасяване е отворен отново т.нар. „Морски театър“ (Teatro Marittimo) – кръгла сграда, заобиколена от воден канал, образуващ своеобразно островче, което вероятно е било използвано за представления на открито.

Тиволи Вила Адриана

Снимки: Pixabay

Най-важните находки във вилата могат да се видят в музея.

Вила Грегориана

„Вила Грегориана“ е уникален природен парк, осеян с археологически и архитектурни свидетелства от различни периоди, водопади, пещери, тераси и панорамни гледки. Създаден е по поръчка на папа Григорий XVI около 1834 г.

Разходете се по тайнствените пътеки и се потопете в атмосферата на романтичната култура на XIX век. Ще затаите дъх пред Големия водопад на река Аниене, а по алея, обрамчена от дървета, цветя и лозя ще стигнете до Пещерите на Нептун (Grotte di Nettuno) и Пещерите на сирените (Grotte delle Sirene), разположени под храма на Веста.

В близост до парка се намира Грегорианският мост, който също е изграден по поръчка на папа Григорий XVI. Той днес свързва парка с историческия център на Тиволи. От моста се открива прекрасна гледка към долината на река Аниене и към древния акропол.

Тиволи Вила Грегориана

Снимки: Италия зад ъгъла

Освен безброй забележителности и смайващи гледки, Тиволи предлага и интересни кулинарни изкушения. Опитатайте десертното грозде „Пицутело“ (Pizzutello) и типичната за река Аниене пъстърва „Фарио“ (Fario). Развъдниците на риба всъщност са широко разпространени в района на Тибуртина и долината на река Аниене. Още император Адриан е имал рибарник във вилата си. Подправете ястията си със зехтин екстра върджин, чието производство в Тиволи също датира от времето на Римската империя.

Тиволи исторически град

Един ден може да не ви стигне в Тиволи. Отделете си достатъчно време, за да се насладите на всичко, което ще ви предложи това пълно с история и прелести място.

Следете СЪБИТИЯТА с италианско участие.

Разгледайте италианските дейности в клуб „Италия зад ъгъла“.

Запознайте се с историята на едно италианско изкушение: Панетоне – царят на италианските коледни сладкиши.

Абонирай се за

Италия зад ъгъла

Loading
Loading
Loading