Гротаферата

Един ден край Рим: Кастели Романи и Гротаферата

Елате с нас в очарователния район Кастели Романи, за да посетим Гротаферата с абатството на Сан Нило и да прекараме един чудесен ден край Рим. 

Оставихме Рим зад гърба си с известното безпокойство, че изпускаме цял ден в опознаване на величествената история на Вечния град. Занизаха се лозя и маслинени горички. Минахме покрай ферми, винени изби и маслобойни за зехтин. Ароматът на току-що обработени маслини нахлу в колата и всички натрапчиви мисли отлетяха надалеч. Пред нас се откри един район с богата история и красиви пейзажи.

Гротаферата маслинена горичка

Снимка: Италия зад ъгъла

Кастели Романи е защитена зона от специално природно и историческо значение. Градчетата, които влизат в състава ѝ, са живописно разположени по склоновете на изгаснал вулкан. Сред тях се отличават Арича с поркетата, Кастел Гандолфо с лятната резиденция на папата, Фраскати и Велетри с местните си вина. В Дженцано ди Рома се прави зрелищния килим от цветя „инфиората“, а в Гротаферата се намира внушителното гръцко абатство от 1000 г. Неми е известен с Фестивала на ягодите, вълшебното си езеро и Музея на римските кораби. В Лариано трябва да се опитат манатарките и хляба със защитено географско указание, а в Марино е интересно да се посети Фестивалът на гроздето.

Езеро Албано

Снимка: Италия зад ъгъла

Плеядата от типични продукти се допълва от кестените в Рока ди Папа. Благодарение на специфичната морфология на района, разположен по склоновете на Коли Албани, виното е отлично във всички градове на Кастели Романи.

Освен кулинарните традиции богата е и историята на този район. За това свидетелства Фраскати. Колибите с покрив от клони (т.нар. „фраске“), разположени около старинните църкви, с времето се превръщали в по-удобни жилища, след това в големи къщи, а сега могат да се видят внушителни вили с големи паркове и водни съоръжения.

Един от най-елегантните и престижни исторически центрове в Кастели Романи е Гротаферата. Близостта на градчето до столицата и пътят, който го свързва с нея, го превръщат в една от най-известните и популярни туристически дестинации. Характерни са аристократичните вили и църкви както в градчето, така и извън него.

Кастели Романи Гротаферата

Снимки: Италия зад ъгъла

Ние се озовахме в Гротаферата заради абатството „Санта Мария ди Гротаферата“.

Паметна плоча

Снимки: Италия зад ъгъла

То е основано през 1004 г. от Свети Нил от Росано върху останките на антична римска вила, чиято история ни връща още хилядолетие назад. Църквата е византийска католическа и в нея службите продължават да се отслужват на гръцки език.

Кастели Романи Гротаферата

Снимки: Италия зад ъгъла

Комплексът е устоял на времето благодарение на вулканичния базалтов камък, изсечен и подреден по специфичен начин. Внушителни са крепостните стени и надвисналата кула, която сякаш бди над абатството и неговото дело и днес.

Гротаферата

Снимки: Италия зад ъгъла

Във вътрешността на църквата има стенописи на Доменикино и иконостас по поръчка на кардинал Франческо Барберини, проектиран от Джан Лоренцо Бернини. Запазени са и средновековни мозайки и стенописи.

Гротаферата

Снимки: Италия зад ъгъла

До църквата е разположена феноменалната библиотека на манастира, в която има хиляди безценни томове. Тя съхранява три ръкописа на Свети Нил и една от най-богатите сбирки на древногръцки и латински текстове в света. На 1 юни 1944 г. в 10:00 ч. в библиотеката пада американска бомба и шрапнели от бомбата остават в книгите.

Към манастира има лаборатория за реставрация на древни книги, а може да се посети и Музея на абатството.

Разделихме се с Гротаферата и продължихме нашата разходка в Кастели Романи. Къде ни отведе тя, следете в нашия блог! 😊

Бъдете в крак с италианските СЪБИТИЯ в България.

Запознайте се с италианските дейности в клуб „Италия зад ъгъла“.

Следвайте ни и на нашите страници във Facebook и Instagram.

Абонирай се за

Италия зад ъгъла

Loading
Loading
Loading