Contemporary Italian Art in Bulgaria – италианско съвременно изкуство в България

Италиански художници излагат в Пловдив в подземната галерия на U Park.
Изложбата на италианско съвременно изкуство в България се премества от София в Пловдив. Партньори на MAD за това ново артистично събитие в българския „вечен град“ отново са Конфиндустрия България и Алфредо Ла Сале. Двете жени, които
ги ръководят, Мила Ненова и Силвия Галиото, поставят италианското съвременно изкуство в центъра на това събитие, в което се срещат две европейски държави. Културните предложения, заедно с тези на местните предприятия, включително в областта на храните и виното, гледат към една европейска страна, която винаги е показвала голямо уважение и възхищение към италианския дух, и това е и причината за сътрудничеството с портала Италия зад ъгъла и Vino & Bollicine, които подкрепят интересни инициативи за популяризиране на културите и традициите в България.
Художниците ще изложат творбите си в Пловдив от 31 май до 6 юни 2023 г. във важната българска художествена галерия U PARK, с подкрепата на Музея за дифузно изкуство. Галерия „Ъндърграунд“ (U като Underground) има постоянен фокус върху съвременното и следи различни национални и международни артисти, които се изявяват в най-важния в културно отношение град в страната.
От 18 години MAD в Италия се занимава с пренасяне на изкуство на необикновени места с явна склонност към разпространение на съвременни художествени езици, започвайки от най-малките реалности на провинцията и проектирайки ги в по-широк културен и социален контекст. В изложбата ще бъде представена и творба на българския художник Николай Янакиев, който между другото има самостоятелна изложба в Рим в Българския културен институт до средата на юни.
Италианският представител, куриран от художествения директор на Mad и MadXI Фабио Д’Акиле, е съставен от: Роберто Андреатини (Литва), Томазо Андреочи (Литва), Джермана Брицио (Румъния), Габриеле Казале (Литва), Антонела Катини (Литва), Алесандра Чикарела (Литва), Джино Ди Просперо (Литва), Патрицио Марафини (Литва), Моника Менчела (Литва), Луиджи Меничели (Румъния), Роберта Модена (Литва), Анна Лаура Патане (LT), Франческа Пиован (LT), Силвия София Роза (MI), Енрико Поркаро (LT), Мария Антониета Скарпари (AN), Алберто Сераркангели (LT), Анджело Тоци (LT), Марчело Трабуко (LT), Вероника Вентури В (LT), Пиера Вертеки (LT).
Първата творба на художниците, участващи в изложбата, „Историята на Елайс“ (широкоформатен дигитален комикс – 80х120 см – на Фабрицио Гаргано) беше дарена от MAD на Културен център „Красно село“ за включване в постоянната колекция на
общинската галерия в София.

Contemporary Italian art in Bulgaria

Бъдете информирани за следващите СЪБИТИЯ!

Вижте италианските дейности в клуб Италия зад ъгъла

Следвайте ни и на нашите страници във Facebook и Instagram.

Абонирай се за

Италия зад ъгъла

Loading
Loading
Loading