Изложение за италиански вина CentoVini – Италия в сърцето на София

Какво е CentoVini

Едно събитие с много лица, всяко представящо по свой изящен начин автентичния дух на Италия. Така бихме определили CentoVini, ексклузивното изложение на италиански вина, което доведе Италия в сърцето на София.

CentoVini доведе Италия в България

Вкусове, аромати и изобразително изкуство се сляха в симфония на сетивата в елегантната концертна зала на Централния военен клуб. Бяха представени специално подбрани италиански вина от малки семейни изби, занаятчийска бира и зехтин екстра върджин. Нежната музика на италианския пианист Еинауди се съчетаваше перфектно с творбите на съвременни италиански художници, представени от музея MAD в Латина, и на рисуваните с вино картини на известния български художник Николай Янакиев. Глътки вино, искрящи погледи, разговори с производителите, които пристигнаха от Италия специално за събитието, широки усмивки. Представихте ли си?

CentoVini

Моменти от изложението на италиански вина CentoVini

Организаторите

Това 100% италианско събитие беше организирано от 100% Italiano, бранд, който е част от Acifood и с висококачествените италиански продукти, внасяни директно от производителите, ни позволява да опитаме истинския вкус на Италия. Зад 100% Italiano стои тандемът Фабиана Ботан и Карло Ди Принчипе.

Фабиана е съосновател на 100% Italiano заедно с Карло. Тя е сомелиер на вино, зехтин и бира, лектор към Италианска фондация на сомелиерите и част от редакцията на ръководството за вино, зехтин екстра върджин и ресторанти към италианското списание Bibenda. Лично подбира избите и производителите, които 100% Italiano представя в България.

Карло е предприемач в сферата на IT технологиите и от дълги години основното му седалище е в София. Той е неуморният двигател на 100% Italiano и пицарията Olio d’oliva Pizzeria, на която е основател. Карло не само е „посланик“ на автентичния вкус на Италия, но и участва в различни проекти, свързани с изкуство и благотворителност.

Италия зад ъгъла с организаторите на CentoVini

Моменти заедно: Йорданка Иванова от Италия зад ъгъла с организаторите на CentoVini, Фабиана Ботан и Карло Ди Принчипе, на винена дегустация в Olio d’oliva pizzeria.

Партньорите

Специално за CentoVini пристигнаха от Италия лектори на Италианската фондация на сомелиерите, които изнесоха мастъркласове за вино, бира и зехтин. Партньори на събитието бяха също и основните действащи организации и институции, представящи италианската култура и бизнес дейности в България: Италианска търговска камара в България, Конфиндустрия България и Италия зад ъгъла. Художествената изложба в рамките на изложението беше осъществена от Фабио Д‘Акиле и Музея за съвременно изкуство MAD, а кафе Bontadi любезно предложи на посетителите да опитат ароматно кафе. Изложението на италиански вина CentoVini беше подкрепено и от Dimensione vino, италианска агенция от Лацио, действаща в хранителния и винения сектор.

CentoVini

Партньорите на CentoVini са важна част от събитието

Производителите

На изложението на италиански вина CentoVini имахме възможност да опитаме над 120 вина от 25 винарски изби от цяла Италия.

Производителите пристигнаха от Италия специално за събитието, за да се срещнат с българските любители на висококачественото вино, както и с професионалисти от винения сектор, търсещи нови възможности за партньорство. Производителите бяха щастливи да разкажат своята история, в много случаи предаваща се от поколения и ревниво пазеща традициите на италианското винопроизводство и връзката със земята. Приоритет в производството на качествено и занаятчийско вино е грижата за територията и лозята, като се избягва използването на химически интервенции. За производството на отлично вино гроздето трябва да е здраво и балансирано, да е достатъчно узряло и да е набрано в точния момент. Затова всеки етикет, предложен на CentoVini, изтъква характеристиките на лозята и регионите, от които произхожда.

Всичко това разказваха с гордост производителите, със задоволство забелязваха одобрителните погледи на дегустиращите и всички изразиха готовност да се върнат отново в България за следващото издание на това ексклузивно изложение на италиански вина.

Срещии на италианските производители с любители на виното и професионалисити в сектора

Бирата

Любителите на занаятчийската бира също останаха удовлетворени. Представените производители внимателно подбират най-добрите суровини за производството на бирата си и самите те са земеделски производители. Те отглеждат по-голяма част от ечемика, използван за производството на малца за бирата. Една от пивоварните отглежда и ароматните билки, които се добавят в бирата, и от тях правят натурални ликьори. Опитахме и една много свежа бира със сухо охмеляване, която производителите сравняват с оригиналността на така обичаната от италианците пица. 

Birra artigianale

Италианска занаятчийска бира, която очарова посетителите и може да се намери в София

Мастъркласовете

В рамките на CentoVini бяха проведени четири мастъркласа с дегустации. На двата мастъркласа за вино лекторите от Италианска фондация на сомелиерите поведоха участниците на пътешествие из най-добрите италиански винени територии. Записаните в мастъркласа за зехтина научиха какви са свойствата на зехтина екстра върджин и как да разпознават добрия зехтин. На мастъркласа за бирата представителите на двете италиански пивоварни разказаха за видовете бира и за ролята на хмела при определянето на нейния вкус.

Интересни мастъркласове се проведоха на CentoVini

Изложбата

Завършващият щрих на изложението за италиански вина CentoVini бяха картините на съвременни италиански художници, представени от музея MAD в Латина, и картините, рисувани с вино от прочутия български художник Николай Янакиев.

Изложбата може да се види до 10 май в Дом на културата Красно село.

Arte

Изложбата на италианско съвременно изкуство с гост Ники Янакиев може да се види до 10 май в Културния център на Красно село.

След това успешно протичане на изложението на италиански вина CentoVini беше определена дата за второто издание. Очаквайте CentoVini 2024 на 20 април 2024 г.!

Бъдете информирани за следващите СЪБИТИЯ!

Вижте италианските дейности в клуб Италия зад ъгъла

Следвайте ни и на нашите страници във Facebook и Instagram.

Абонирай се за

Италия зад ъгъла

Loading
Loading
Loading