25 октомври – Световен ден на пастата

25 октомври е Световният ден на пастата (World Pasta Day). За пръв път се провежда през 1998 г. в Неапол с цел да се разкаже повече за изключителните ѝ свойства. Събитието е организирано от италианското обединение „Фууд“ (Unione italiana Food) и Международната организация на пастата (IPO).

Историята на пастата е много интересна, а за да бъде толкова популярна и обичана, има повече от една причина.

Паста

Снимка: Италия зад ъгъла

История на пастата

Най-рано пастата се появява Китай. Първите писмени сведения за продукти от тесто от пшеница в Китай са между IV и II век пр.н.е. Има легенда, че в Италия е пристигнала благодарение на Марко Поло заради негови записки, в които споменава ястията от нещо като макарони, които си е похапвал в Китай.

Появата на италианската паста е станала независимо от Китай. Преди Марко Поло да тръгне на експедицията си в Китай през 1292 г., Италия вече е познавала кулинарните изкушения на пастата и то от няколко века преди това. Арабският географ Идриси описва пастата, която вижда и вероятно дегустирал в Сицилия през 1154 г. Тя е приготвена от брашно и е оформена на дълги ивички. През Средновековието Сицилия и Сардиния развиват търговия с паста.

Следете СЪБИТИЯТА с италианско участие.

Разгледайте италианските дейности в клуб „Италия зад ъгъла“.

Паста

Снимка: Италия зад ъгъла

 Паста за добро настроението и сън

Когато се яде „ал денте“, пастата допринася за спокойствието и съня през нощта, защото подпомага синтеза на серотонин – хормона на доброто настроение – и съответно на мелатонин.

Видове паста

Съществуват над 350 разновидности на пастата, изключително различаващи се помежду си. Пастата може да се сложи в супи, салати, във фурната и, разбира се с различни сосове.

Спагети

Снимка: Италия зад ъгъла

Полезна ли е пастата

Пастата е полезна приготвена „ал денте“, стига да не се прекалява с количеството (60-70 грама, ако сте на диета) и добавките в соса. Сосовете на основата на сметана и бешамел са с високо съдържание на калории и мазнини, затова е по-добре да се изберат пресни сосове, към които да се добави една чаена лъжичка висококачествен зехтин екстра върджин.

Пастата съдържа разтворими фибри, които образуват своеобразен гел в червата, правейки ги еластични и здрави. Тя позволява преноса на други хранителни вещества, като например полифеноли, ценни антиоксиданти, съдържащи се в зеленчуците в някои сосове.

Най-добре е да похапваме пастата именно със сосове със зеленчуци или бобови култури. Препоръчително е тя да се консумира само на едно хранене дневно. Въглехидратите не пречат на отслабването, а една малка порция паста с пресни доматки, чесънче, босилек и зехтин ще развесели диетата. Зелена светлина имат и страдащите от диабет, но те трябва задължително да я хапват „ал денте“, защото така се намалява гликемичният ѝ индекс.

След всичко казано дотук отиваме да отпразнуваме Световния ден на пастата!

Следете СЪБИТИЯТА с италианско участие.

Разгледайте италианските дейности в клуб „Италия зад ъгъла“.

Запознайте се с историята на още едно италианско изкушение в статията Панетоне – царят на италианските коледни сладкиши.

Абонирай се за

Италия зад ъгъла

Loading
Loading
Loading