Sofia International Film Festival: „Бърлогата“

От Sofia International Film Festival отново ни зарадваха с прекрасен италиански филм.

„Бърлогата“ е филм на младата режисьорка Беатриче Балдачи, носителка на отличия от различни кино конкурси и фестивали. Той е първият ѝ дългометражен филм и с него печели специалната награда на Асоциацията на чуждестранните журналисти в Холивуд на 78-ия Филмов фестивал във Венеция. Филмът е отличен и с наградата за най-добър филм в конкурса „Панорама Италия“ на кино фестивала Alice nella città.

Главните роли са брилянтно изпълнени от Лоренцо Алои и Ирене Ветере, на която е присъдено отличието за най-добра актриса на наградите Fabrique Du Cinéma Awards 2021, Италия.

Именно в присъствието на лъчезарната Ирене Ветере беше представянето на „Бърлогата“ в рамките на Sofia International Film Festival в Дом на киното. Нейната героиня Лия е затворено, но дръзко момиче, опознаващо своите граници, и често се предизвиква, за да ги задмине. Тя нахлува в живота на Джулио, 18-годишен младеж, който живее в провинцията с родителите си. Лятото започва с обичайните селскостопански дейности и грижата за цветята, на които той посвещава специално внимание. Лия, обаче, ще промени света на Джулио, тласкайки го да се сблъска със собствените си страхове и да преосмисли границите си.

Следете СЪБИТИЯТА с италианско участие.

Разгледайте италианските дейности в клуб „Италия зад ъгъла“.

Ирене Ветере

Снимка: Италия зад ъгъла

В края на прожекцията зрителите имаха възможност да зададат въпроси на Ирене, от които си пролича, че този филм ги е докоснал истински. Интерпретацията на актрисата разкри една многопластовост и дълбочина на филма, характерни за големите шедьоври на италианското кино. Ирене ни разкри интересни подробности от заснемането и нейното лично преживяване.

Бюджетът на филма и ограниченото време на снимачната площадка – само 18 дни – не допускат грешки по време на снимките. Затова Беатриче оползотворява времето преди започването им с многобройни репетиции, които създават здраво приятелство между Ирене и Лоренцо. Тази силна връзка им помага да пресъздадат наситеното взаимодействие между двамата герои, в което се състои силата на филма. Затова сцените между тях са толкова истински и въздействащи.

За интерпретацията на героинята си Ирене се затваря и се обръща към себе си, за да усети болката, която изпитва Лия. Самата тя изживява моменти на дискомфорт по време на продукцията на филма. Тъй като няма академично образование по актьорско майсторство, това според нея е единственият начин, за да успее да изрази чувствата на Лия. Затова до известна степен прибягва до метода на Станиславски. Остава много свързана с героинята си и за да не забравя дори за миг на какво я е научила, си татуира името ѝ на китката.

Franciacorta Olio d'oliva Sofia

Снимка: Италия зад ъгъла

Първото нещо, което Беатриче иска от двамата актьори в първия ден на репетициите, е всеки от тях да открие по нещо общо с героя си. Отначало Ирене не счита, че между нея и Лия има нещо общо, тъй като техният житейски опит е напълно различен. Открива, че общото между двете е начинът, по който Лия посреща проблемите и прикрива своята слабост, като се преструва, че е по-силна, отколкото е. Само накрая героинята си дава сметка, че силата всъщност се състои в признаването на собствената уязвимост.

И в крайна сметка защо „Бърлогата“? Животните се приютяват в бърлогата си, когато са ранени и искат да останат сами и да намерят облекчение за раните си. Всеки от нас има едно убежище, в което се спотайва, когато не се чувства добре. И където очаква някой да го потърси, за да му даде утеха.

Следете СЪБИТИЯТА с италианско участие.

Разгледайте италианските дейности в клуб „Италия зад ъгъла“.

За няколко филма, посветени на изтънчения, красив и хармоничен свят на италианското изкуство, прочетете статията Master of Art: потапяне в италианското изкуство

Абонирай се за

Италия зад ъгъла

Loading
Loading
Loading