Празник на майката в Италия

Във втората неделя на май месец в Италия се отбелязва Празникът на майката. Ден, в който майките са глезени с най-различни подаръци и жестове на внимание от страна на децата си.

За да изненадат и зарадват съвременните майки, идеите за подарък стават все по-разнообразни и оригинални: от букет цветя или луксозна кутия с шоколадови бонбони за майката, която следва традициите, до калъф за седалка на велосипед за спортната, поставка за мобилен телефон за вечно свързаната с интернет и персонализирани послания към известните шоколадови бонбони „Перуджина“ за романтичната, която обича да си похапва сладичко.

шоколадови бонбони

Снимка: Pixabay

А какво искат майките и какво е посланието на този празник?

Това, което става ясно от едно изследване, проведено от сайта за оферти с намаление Groupon, днешните майки постоянно тичат по задачи, не спят много (и повечето си мечтаят за закуска в леглото), напълнели са средно с два размера, биха искали да изглеждат като Мишел Хунцикер (и най-вече да имат нейната фигура, въпреки трите бременности), но за 68% от тях най-хубавото нещо е да видят щастливите усмивки на децата си.

Празник на майката

Снимка: Pixabay

Празникът на майката в различните страни се празнува по различно време. В Ирландия, например, се отбелязва в четвъртата неделя на Великия пост, а в други страни – през декември, август, ноември, февруари, март и дори октомври. Когато през 1958 г. е обявен за празник в Италия, определената дата е 8 май. Чак през 2000 г. е решено празникът да се отбелязва във втората неделя на май месец, за да може майките да прекарват повече време с децата и близките си.

Идеята да прекарат повече време заедно стои в основата на възникването на празника във Великобритания. Около 1600 г. се ражда традицията децата, които учат далече от дома си, да се връщат при родителите си в четвъртата неделя на Великия пост. Тогава децата са носели подаръци и цветя на майките си.

цветя празник на майката

Снимка: Pixabay

С граждански и социални ценности Денят на майката се обогатява в САЩ благодарение на Анна М. Джарвис, която се бори за създаването на празник, посветен на жертвите на Гражданската война в САЩ. След смъртта на майка си, активистка пацифистка, към която е силно привързана, замисля празник, посветен на майките в нейна памет. Това води до създаването на Деня на майката през 1908 г., ратифициран през 1914 г. от президента Уилсън, а посланието е мир, любов и благодарност. Анна Джарвис, която няма деца, през целия си живот се бори срещу комерсиалното навлизане на Деня на майката. За съжаление умира сама в старчески дом.

Американското решение е последвано от много други държави: от Швейцария през 1917 г., Финландия през 2018 г., последвани от Норвегия и Швеция през 1919 г. От 1923 г. Денят на майката се празнува и в Германия.

Запознайте се с историята на едно италианско изкушение в статията Панетоне – царят на италианските коледни сладкиши.

В Италия Мусолини е този, който въвежда специален празник, наречен Национален ден на майката и детето. За първи път се чества на 24 декември 1933 г. В следващите издания празникът е посветен на всички жени, особено на майките и бабите, които имат значителен принос за цялата страна.

В края на Втората световна война Денят на майката остава на заден план и не се празнува. Въведен е отново с търговска цел през 1956 г. от сенатора и кмет на Бордигера Раул Дзакари и от председателя на Панаира за декоративни цветя и растения Джакомо Паланка, които празнуват Деня на майката през втората неделя на май. Неслучайно Бордигера е известна с отглеждането на цветя по този повод.

На следващата година дон Отело Мильози от Тордибето, община Асизи решава да празнува Деня на майката с религиозна, а не с търговска стойност. В Тордибето се намира и единственият по рода си Парк на майката в Италия. Той е проектиран от архитект Енрико Маркучи и по време на работите по осъществяването му са открити останките на древната църква „Санта Мария ди Вико“. В центъра на парка се намира статуята на майчинството, дело на скулптора Енрико Манфрини.

През 1958 г. Празникът на майката в Италия е обявен за официален с дата 8 май. През 2000 г. е решено той да бъде подвижен и да се пада във втората неделя на май месец. Това в крайна сметка е най-желаният подарък от всички майки – да се радват на внимание, обич и време, прекарано с децата и близките си.

Празник на майката

Снимка: Pixabay

Следете СЪБИТИЯТА с италианско участие. 

Разгледайте италианските дейности в клуб „Италия зад ъгъла“.

Абонирай се за

Италия зад ъгъла

Loading
Loading
Loading