Пицария Olio d’oliva

Pizzeria Olio d'oliva Sofia

НОВИНИ

Ново меню в пицария Olio d’oliva: пица и зехтин екстра върджин

Пица и зехтин

Новото меню в пицария Olio d’oliva по оригинален и вдъхновяващ начин представя богатството на територията на Италия.

Главен герой в него е зехтинът, който се комбинира с определена гурме пица.

Подбрани са зехтини от малки семейни производители, които от столетия ревниво пазят традициите в отглеждането на маслинови дръвчета и производството на зехтин екстра върджин и ги предават от поколение на поколение. От Сицилия – на 20 км от Долината на храмовете, Пулия, Умбрия или Лацио, зехтините носят ароматите на съответния регион и ще ви отведат на вълнуващо пътешествие на сетивата.

Вашата гурме пица може да бъде поднесена с един от следните зехтини:

  • Зехтините Olio di Mino са носители на многобройни златни медали от различни конкурси в Италия и по света.

Произвеждат се от маслини от семейни маслинови насаждения, разположени на 20 км от Долината на храмовете в Агридженто. Маслиновите горички се отглеждат по естествен начин, без използване на химикали, като се зачитат биологичното разнообразие и морфологичните характеристики на почвата. За производството на зехтина маслините се подбират внимателно, а студеното пресоване е в рамките на няколко часа след прибирането на реколтата. Зехтинът, на който можете да се насладите, е от сортовете маслини „Ночелара дел Беличе“ и „Бианколила“.

  • Collesole ще ви отведе в маслинови горички, разположени в хълмистите райони в центъра на Умбрия, по-специално в прекрасните райони на Монтефалко, Беваня и Треви, заемащи водеща позиция на пазара на зехтин. През последните 10 години тези земеделски производители са фокусирани върху създаването на иновативни маслинови горички и са получили сертификат за маточни растения за сортовете „Морайоло“, „Лечино“, „Франтойо“ и „Сан Феличе“. Студеното пресоване на маслините се извършва в деня на събирането на реколтата с каменни мелници, за да се запазят всички естествени характеристики на киселинност, цвят, вкус и аромат. Затова полученият зехтин е от първото пресоване и е суров, със зелен цвят, плодов аромат и вкус и бадемов послевкус. Отличен зехтин, богат на органолептични, хранителни и антиоксидантни свойства. Ще имате привилегията да опитате зехтин от лимитирана серия, тъй като са произведени само 10 000 бутилки.
  • Giove е студено пресован зехтин екстра върджин, произведен с любов от семейство Депало от маслини от историческия за Пулия сорт „Коратина“. Този зехтин е интензивно плодов и се отличава с тревистия си аромат и горчивия си и пикантен вкус.

Историята на семейство Депало се преплита с клоните на вятъра и аромата на морския бриз. В Джовинацо, Пулия започва историята на тази фамилия – фермери от три поколения, в чиито вени тече любов към земята. Именно основателят на фамилията Депало, „дядо Савино“, известен в целия град със своята упоритост, полага първия камък през миналия век. Той учи сина си Луиджи как да се вслушва в природата. Любовта към природата и към продукта, който изразява автентичната Пулия и нейното богато наследство, завладява и сина на Луиджи, Савино, който носи името на дядо си. При третото поколение на Савино към отглеждането на маслинови дървета се прибавя ново предизвикателство: производството на превъзходен зехтин екстра върджин.

Маслиновите дървета се отглеждат със страст според принципите на екологичното земеделие – като се зачитат околната среда и човешкото здраве. Всяка стъпка от производствения процес се контролира лично от Луиджи и Савино, които с внимание и умения се грижат за всеки аспект от живота на растенията и раждането на зехтина.

  • Olivia заема специално място в зехтинената листа в пицария Olio d’oliva. Този зехтин екстра върджин е произведен за 100% Italiano, марката, която има грижа за вноса на продуктите в пицарията. Olivia се произвежда изключително от маслини от сорта „Итрана“ от собствени насаждения маслини в регион Лацио. Органолептичните му свойства са забележителни и запомнящи се. Цветът е блестящо зелен, а интензивният плодов аромат е от тревист тип. Добавят се нотки на артишок, патладжан, кедрови ядки, доматени листа, зелена ябълка и ароматни билки. Вкусът е със средно пикантни и горчиви нотки, а в послевкуса се усещат зелен домат и рукола. Зехтин с решителен характер!

Избраната пица със специален зехтин екстра върджин можете да съчетаете с изключителните италиански вина и занаятчийски бири, внимателно подбрани от 100% Italiano.

За десерт можете да изберете един от петте вида тирамису: класическо, с лимончело, шамфъстък, олиотела и Limited edition с ягоди. Ще останете изненадани от оригиналния начин, по който се поднася от Olio d’oliva.

Зехтините можете да намерите в пицария Olio d’oliva на ул. „Цар Самуил“ 60 от вторник до събота от 16:00 до 22:00 ч. и в онлайн магазина на 100% Italiano.

Ще можете да научите повече за зехтина на дегустацията на зехтин на 20 ноември 2023 г. в пицария Olio d’oliva, която е организирана от 100% Italiano и ще се води от магистър сомелиер на зехтин Фабиана Ботан.

Дата на новината: 30 октомври 2023 г.

Дегустация на вино „Червено вино и трюфел“

Дегустация на вино

На 23 октомври 2023 от 19:00 ч. пицария Olio d’oliva Sofia ще бъде домакин на вълнуваща винена дегустация, организирана от 100% Italiano и CentoVini.

На специалната вечер, посветена на виното и трюфела, ще се дегустират 5 италиански червени вина, типични за различни региони:

  • Барбера д’Алба
  • Валполичела рипасо
  • Марема Тоскана
  • Бароло
  • Брунело ди Монталчино

Вината ще бъдат представени от мастър сомелиер Фабиана Ботан, която ще ни даде интересна информация за територията и сортовете грозде и ще ни научи да разпознаваме различните нотки във виното.

Магията на виното в пицария Olio d’oliva ще бъде съчетана с още един ароматен продукт, характерен за територията на Италия. Това е трюфелът, който заедно с Бароло и Барбера достойно представя регион Пиемонт и района на град Алба. Трюфелът ще бъде акцент в 5-те пици, от които гостите ще могат да избират.

Местата са с ограничен брой, само 25, и е необходима предварителна резервация.

Контакти за резервация:

Телефон: +359 89 750 6376

Имейл: info@oliodolivapizzeria.com

Дата на новината: 11 октомври 2023 г.

Дегустация на нови пици в пицария Olio d’oliva

15 юни 2021 г.

Имахме удоволствието да опитаме две от петтте нови пици в пицария Olio d’oliva.

Тази с бурата и аспержи е подходяща за вегетарианци и е много свежо предложение за лятото.

Броколезе е ревизиран вариант на Тиролезе с добавени броколети. Много добра комбинация, бихме казали.

Попитайте и за останалите три, както и за новите бири в менюто на Olio d’oliva Sofia. Ние опитахме American IPA🍻 и да си признаем, повторихме.

Пиците можете да си похапнете с чаша искряща Франчакорта или с ексклузивните вина, внесени директно от Италия от 100% Italiano.

Панетоне в пицария Olio d’oliva Sofia

5 декември 2020 г.

🛵🇮🇹Италия зад ъгъла: – Kакво има в тези кутии?
Olio D’oliva: – Занаятчийски коледни изкушения „панетоне“. Ръчно правени с висококачествено брашно, квас, масло и яйца.
Италия зад ъгъла: – Какви вкусове?
Olio D’oliva: – Класически, който обаче е със зехтин екстра върджин. С круша🍐 и шоколад и с кайсия и шоколад са божествени. Внимавайте с тези с бира, те са пристрастяващи!
Италия зад ъгъла: – Останах без думи. Само ще надникна в кутията, за да видя…
Olio D’oliva: – Чакай, нали само щеше да надникнеш? Ще го сложим първо във фурната за 2-3 минути. После ще се насладим на една топла ласка и експлозия💥 от вкусове!
Италия зад ъгъла: – Добре, съгласих се!

За да научите повече за панетоне, прочетете статията Панетоне – царят на италианските коледни сладкиши.