Радост и музика в душата: Крема

Днес вдъхновението ме отвежда в Крема, провинция Кремона, регион Ломбардия. Това малко градче несправедливо сякаш остава в сянката на по-големия град Кремона, известен с цигулките „Страдивариус“ и прекрасната си катедрала.

Крема звучи сладко и примамливо и такова е усещането, което се заражда у мен още с пристигането ми в градчето. То наброява около 34 хиляди души и е разположено в Паданската низина, на малко повече от час от Милано и Бергамо и на около час без малко от Бреша и Кремона. Неговото местоположение до известна степен предопределя и неговата история. То е апетитна хапка за Миланското херцогство, което през 1449г. го отстъпва на хищната Република Венеция. Крема остава провинция на Венеция до пристигането на Наполеон през 1797г. Тъй като Венеция има нужда от достъп до плодородните и обработваеми земи на Паданската низина, Крема се ползва с привилегии и заплаща ниски данъци. Градът забогатява и остава встрани от икономическия упадък на Миланското херцогство.

Следете СЪБИТИЯТА с италианско участие.

Разгледайте италианските дейности в клуб „Италия зад ъгъла“.

Крема изглежда процъфтява и днес. Силно развити са земеделието, животновъдството, както и хранителната, текстилната и машинната индустрия. На територията на Крема има множество козметични производители, като тук са концентрирани около 65% от производството на италианската козметика.

Този просперитет се е отпечатал върху лицата на хората: усмихнати и приветливи, те бавно са се отправили на следобедна разходка в историческия център на града. Стъпките им сякаш следват ритъма на жизнерадостна музика, която от параклиса „Санта Мария деле Грацие“ – изящен пример на бароковото изкуство, ги води неусетно по живописните улички към площад „Дуомо“, където се намира катедралата на Крема. Изглежда, че всички кремаски са си дали среща тук, за да се насладят на пролетното слънце и да обменят някоя и друга клюка на чаша шприц. Невъзмутимо ги наблюдава арката „Торацо“ и попива всичко чуто, за да го прибави към богатия си архив от истории. Истински сет за филм! Не го казвам в преносен смисъл. В Крема е сниман филмът „Призови ме с твоето име“ (Call me by your name), който има 4 номинации за Оскар през 2018г.

Крема е свързана и с музиката. Органите, произведени от местните фабрики за органи, са високо ценени в целия свят, а в катедралите в Милано и Месина се намират двата най-големи органа в Италия, произведени именно в Крема. Днес се правят опити да се възстанови това изкуство, като се провеждат професионални тригодишни курсове за реставратор на органи. В Крема се намира и вилата на италианския композитор Тосканини, където той е намерил вдъхновение за написването на много свои произведения.

Почитателите на италианската кухня вероятно вече се питат какви са местните специалитети, които да опитат. Тортелите „тортели кремаски“ са без съмнение уникални. Специфичното за тях е пълнежът: натрошените амарети, индийското орехче, бисквитите „мостачино“, изсушената марсала и стафидите са само част от съставките, които им придават екзотичен вкус. През лятото се провежда и празникът на тортелите „тортелата“ или на местния диалект „туртелада“. Тази година ще се проведе от 26 до 28 юли (няма време!) и от 2 до 4 август.

От Крема бързо и лесно се стига до Сончино – друго симпатично градче, което крие повече от една изненада. Именно то е следващата ни спирка. Не пропускайте!

Следете СЪБИТИЯТА с италианско участие.

Разгледайте италианските дейности в клуб „Италия зад ъгъла“.

Абонирай се за

Италия зад ъгъла

Loading
Loading
Loading