Италианска кухня: как да готвим като италианци

Иска ли ви се да готвите като италианците? Питате ли се как така (почти) всички техни ястия са толкова вкусни, че да си оближеш мустаците? Италианците се облизват като котараци, когато им е вкусно, а ние си облизваме пръстите. Споделяме с вас някои хитрини, които научихме на място.

Как да преценим колко ориз да сложим в ризотото? – По две шепи на човек и една допълнително, за тенджерата (per la pentola), тъй като и тя обича да си похапва.

ризото

Снимка: Simone_ph

Как да приготвим идеалния сос за паста, така че да не е нито прекалено гъст, нито прекалено рядък? – Добавяме към соса по малко от водата, в която се вари пастата (acqua di cottura) и оставяме да се изпари. Сосът ще се сгъсти от нишестето във водата, в която се вари пастата. Внимавайте да не добавите прекалено много вода, за да не стане сосът прекалено течен. Когато пастата е готова за сервиране, посипете отгоре няколко капки зехтин екстра върджин. Като истински италианци.

Какво да направим, когато ни останат малко спагети? – Правим ги на омлет. Същото може да се направи и с остатъците от ризото. Нищо не трябва да се хвърля.

За да направите перфектно тирамису, използвайте бишкоти „павезини“ (pavesini). Запазват целостта си по-добре от савоярдите и попиват по-равномерно кафето. В белтъците сложете щипка сол, за да станат на по-компактен и пухкав сняг. В кафето, най-добре приготвено с кафеварка „мока“, е препоръчително да се добавят няколко капки марсала (италианско ликьорно вино).

тирамису

Тирамису със савоярди. Снимка: Илия Иванов

Как да приготвим перфектната брускета? – Може да се направи с чери доматчета („помодорини“ на италиански) или големи домати, които се нарязват на кубчета. Слагат се в купа със зехтин екстра върджин, сол, босилек и смачкан чесън. Оставя се да престои поне 40 минути. Хлябът се препича и всеки си слага от доматената смес върху хлебчето. Така брускетата не се напоява прекалено много с течността на доматите и остава хрупкава. Може да се ползва хляб по желание, но добър вариант е франзелата.

Следете СЪБИТИЯТА с италианско участие.

Разгледайте италианските дейности в клуб „Италия зад ъгъла“.

Наши любими са също и „фрезеле“ (freselle), препечени хлебчета с дупка в средата. На тях ще посветим повече внимание в отделна статия. Още един съвет от нас: никога не оставайте бе съставките за брускети вкъщи. Така, когато ви дойдат гости, ще блеснете с едно семпло италианско предястие, което е безумно вкусно и приятно за хапване в компания.

брускета

Снимка: ThorstenF

Очаквайте още любопитни факти и тайни!

Междувременно научете що е то щипване по римски тук.

Какви сладкиши се похапват по време на Карнавала в Италия ще откриете тук.

Абонирай се за

Италия зад ъгъла

Loading
Loading
Loading