Един италианец у дома в България

Как един симпатичен италианец реши да живее и работи в България? Защо казва, че му харесва в нашата страна и се чувства тук като у дома?

На тези и други интересни въпроси на „Италия за ъгъла“ отговори изцяло на български език лъчезарният Габриеле Д`Амико, майстор пицар в знаковите заведения Social Cafe Bar & Kitchen и Briciole.

Снимка: Италия зад ъгъла

Габриеле е от морския град Катания, райско кътче в слънчева Сицилия. Казва, че живее в България повече от 3 години и споделя колко му е добре у нас. Но нека да оставим той самият да ни разкаже повече за приключението „Един италианец в България“.

Снимка: Италия зад ъгъла

Пристигнах на почивка в България, но реших да остана, защото много ми хареса вашата страна. В България харесвам хората, тук ми е добре! И климатът е чудесен, имате много топло лято и студена зима! Аз обичам много снега и се радвам, че мога да карам сноуборд през зимата в Боровец… това е нещо, което няма как да правя в Сицилия“ – добавя той бързо и кимва с глава убедено по италиански.

Следете СЪБИТИЯТА с италианско участие.

Разгледайте италианските дейности в клуб „Италия зад ъгъла“.

Снимка: Италия зад ъгъла

„Благодарение на мой приятел успях да започна работа в Social Cafe Bar & Kitchen, където се специализирах в правенето на пица. От 3 години правя класическа италианска пица, а отскоро започнах да правя и римска пица на лопата в Briciole на ул. „Ангел Кънчев“ 11. Всички продукти в тези заведения са внесени от Италия и човек наистина може да усети истинския италиански вкус. Готвим на място, точно както го правим в Италия!“ – усмихва се убедено Габриеле.

Снимка: Италия зад ъгъла

На нашия въпрос къде се е учил да прави пица Габриеле се оживява и споделя: „Научих се да правя пица преди 7-8 години в Катания. Истината е, че много обичам да ям пица и за мой късмет започнах работа там при мой много добър приятел, който имаше пицария и беше майстор пицар. Така се научих да правя истинска италианска пица!“.

Снимка: Италия зад ъгъла

Ние веднага искаме да научим какво е специфично за пиците, които Габриеле предлага в Social Cafe Bar & Kitchen и Briciole, и той отговаря въодушевено: „Специфичното за „Сошъл“ е, че правим класическа кръгла италианска пица. Замесваме тестото с много малък процент мая. Затова пък добавяме много висок процент вода. Съответно, като замесим тестото, го оставяме да „почива“, да втаса за няколко часа, след което го прибираме на студено в хладилника на температура от 2-3 до максимум 5-6 градуса за 2 дни (от 24 до 36 часа). След това го изваждаме и чакаме да се аклиматизира, за да не е толкова студено, когато дойде време за разточване и подготовка за фурната. Приготвено по този начин, тестото става пухкаво и се изпича еднакво навсякъде“.

Снимка: Италия зад ъгъла

Габриеле се усмихва дяволито, когато го питаме коя е любимата му пица: „Любимата ми пица е Дявола, същата, която днес ще направим и опитаме после с вас! Тя е с пикантен салам.“

Снимка: Италия зад ъгъла

Любопитстваме с какво са различни пиците в Briciole: „Там правим пиците по различна технология. Тестото, от което се правят пиците там, е с още по-високо съдържание на вода – от 83 до 85 процента! Високата хидратация на тестото помага после за добрата вентилация на пицата, да има повече въздух в нея и да се изпече равномерно навсякъде“. Разбираме, че именно на високата хидратация се дължат хрупкавостта и балончетата с въздух в римската пица на лопата.

Опитахме се да изненадаме нашия симпатичен събеседник с въпроса дали има неща от Италия, които му липсват тук. Той се замисля за кратко, поклаща леко глава и казва с ясен глас: „Аз тук се чувствам много добре! Не ми липсва нещо конкретно от Италия!“.

Не се колебае и за заключението на нашия разговор: „ О, заключение ли?! Хайде, да ходим да правим пици!“.

Следете СЪБИТИЯТА с италианско участие.

Разгледайте италианските дейности в клуб „Италия зад ъгъла“.

Снимка: Италия зад ъгъла

Абонирай се за

Италия зад ъгъла

Loading
Loading
Loading