Вселенска вечеря с вкус и аромат на италианска есен

Есента е вече тук с нейните аромати, прекрасни цветове и неустоимото желание за разходка в гората в търсене на нейните съкровища. В свежия въздух все още се усеща уханието на горските плодове: боровинки, малини и къпини. Кошницата бързо се пълни с гъби и кестени, а под земята се е сгушило потайно друго бижу – трюфелът. Домът се пълни с весела глъчка и аромат на печени кестени, който създава уют и запечатва в паметта тази пъстра картина.

Cena Ecumenica Delegazione di Sofia

Снимки: Pixabay

Всички тези съкровища бяха отпразнувани на Вселенската вечеря, организирана едновременно на 21 октомври 2021 г. от всички делегации на Академията на италианската кухня по цял свят. Темата на вечерта „Гората и под гората. Кестени, гъби, трюфели, горски плодове в регионалната традиционна кухня“ подчерта териториалността на италианската кухня, биоразнообразието и споделеността.

Cena Ecumenica Accademici Delegazione di Sofia

Снимка: Италия зад ъгъла

С изключителна елегантност се отличи Вселенската вечеря на Академията на италианската кухня – Делегация София, организирана от делегата Пенка Нешева и в присъствието на Н. Пр. Джузепина Дзара, посланик на Италия в България. Вечерята се състоя в живописната зала „Консерватория“ на ексклузивния Hyatt Regency в София и си заслужи аплодисментите на всички гости. Празничната маса искреше в есенните цветове на листа, шишарки и кестени.

Снимки: Италия зад ъгъла

След встъпителните думи на г-жа Нешева вечерта продължи с поздрава на Н. Пр. Джузепина Дзара. След като благодари за поканата, тя подчерта важната роля на кулинарията за изграждането на италианската култура и нейното разпространение по света. Обаянието на италианската кухня се дължи до голяма степен на сезонните регионални продукти, на които е богато и родното място на г-жа Дзара, Ирпиния. Тази планинска земя ражда всичката благодат на гората: лешници, кестени, гъби, трюфели.

Дойде и един от най-важните моменти на вечерта. Г-жа Нешева представи книгата „Гората и под гората. Кестени, гъби, трюфели, горски плодове в регионалната традиционна кухня“, резултат на научните проучвания, проведени от Академията на италианската кухня през цялата година. В книгата са събрани над 200 традиционни рецепти, разделени по региони. Добавени са легенди, интересни истории и исторически факти.

Cena Ecumenica Accademici Delegazione di Sofia

Снимка: Италия зад ъгъла

Менюто с изискани ястия, внимателно приготвено от Сами Флавио, Head Chef на ресторант The Revolutionary Dining Room & Bar, отрази автентичността, питателността и неподправеността на италианската кухня, която неизменно пази своята елегантност. Самият шеф Сами Флавио представи ястията, вдъхновени от неговия регион Пиемонт.

Започнахме с предястието, което беше нежен телешки тартар, типично ястие за Пиемонт.

Cena Ecumenica Delegazione di Sofia

Снимка: Италия зад ъгъла

Последва деликатно ризото с карамелизирана запечена тиква, приятно хрупкава и благоуханна.

Cena Ecumenica Delegazione di Sofia

Снимка: Италия зад ъгъла

Основното ястие, филе от елен с ньоки, кестени с аромат на розмарин, карамелизиран бекон, шалот, задушен с хвойна, и сос от трюфели, донесе небивала наслада за небцето. Доказателство за това беше мълчанието, което настъпи в залата, след първите хапки.

Cena Ecumenica Delegazione di Sofia

Снимка: Италия зад ъгъла

За един сладък завършек на вечерта ни беше поднесен десерт, приготвен без животински протеини – креативна презентация на торта Шварцвалд с горски плодове и борова инфузия.

Cena Ecumenica Delegazione di Sofia

Снимка: Италия зад ъгъла

Ще запомним тази горска приказка, която по уникален начин пресъздаде традицията, териториалните особености и оригиналността на италианската кухня и ѝ придаде универсална, вселенска стойност.

Абонирай се за

Италия зад ъгъла

Loading
Loading
Loading