Бричоле – да се докоснеш до Италия

 

В един топъл септемврийски следобед се разхождаме в центъра на София и италианската реч, която се носи по „Витошка“, ни връща отново към онези безметежни следобеди в Рим. Неусетно софийските улици се превръщат в романтичните улички на квартал Трастевере и виждаме фурните за пица на парче и спретнатите ресторантчета, обсадени от местни жители и туристи. Установяваме, че освен носталгията по Рим, ни е захванал в гневната си захапка и гладът. Ех, да имаше парче римска пица да си похапнем!

Кой казва, че мечтите не се сбъдват? Току на ул. „Ангел Кънчев“ погледът ни е привлечен от изкусителна пица и надпис: „Хрупкава римска пица“. 

Следете СЪБИТИЯТА с италианско участие.

Разгледайте италианските дейности в клуб „Италия зад ъгъла“.

Като насън сядаме на една от масичките навън и няма изгледи да се събудим. Към нас се приближава лъчезарно момиче, което веднага ни приветства с добре дошли. От табелката, закачена на фланелката, която е част от униформата ѝ, разбираме, че се казва Люси. Тя ни обяснява, че сме попаднали в италианския ресторант Briciole („Бричоле“ – на български означава „трохи“). Той работи едва от три месеца и в него се предлагат италианска пица, паста и джелато. Работи се само с висококачествени продукти, а главният готвач, Мирко, е от Торино.

Оставаме впечатлени, когато Люси ни казва, че пастата си приготвят на място. „Пастата ни е прясна, приготвяме си я тук, в нашата кухня. Сервираме я „ал денте“, не може да бъде приготвена по друг начин, защото искаме да спазим италианските стандарти“.  

Тъй като сме настроени за пица, тя ни обяснява, че предлагат „пица романа ала пала“ – римска пица на лопата. „Тестото е малко по-различно от обикновеното тесто за пица. То е от 80% вода и 20% италианско брашно и втасва 72 часа. При изпичането се дехидратира, а пицата става въздушна и хрупкава. Като я ядеш не ти става тежко и от нея не се пълнее. Това е много важно за дамите“. Пълната рецепта за тестото е тайна. Пицарят също е италианец – Габриеле от Катания, Сицилия. Той работи и тук, и в Social Café Bar and Kitchen, тъй като двете заведения са под една шапка заедно с ресторант Mezza (с кухня от Близкия Изток).

И това не е всичко. Оказва се, че в Briciole могат да се опитат и уникални италиански десерти: тирамису, баба с крем, торта с Nutella и домашно приготвено джелато. С гордост Люси отбелязва, че са приготвени изцяло с натурални продукти от двамата италианци в кухнята.

Правим комплимент на Люси за професионалното обслужване – такова, каквото сме свикнали да получаваме в Италия. „Като си обичаш работата, като познаваш стандарта на заведението и какво се предлага в него, как трябва да изглежда ястието, как е приготвено, е много лесно да се общува с клиентите. Ние всички преди да започнем работа в Social Café Bar and Kitchen и съответно в Briciole, преминахме през двуседмично обучение. Това ни даде увереност. Клиентите го усещат и оценят твоята помощ и твоя професионализъм. Освен това обичам Италия и често ходя на гости на майка ми, която работи там. Да работя тук за мен означава всеки ден да се докосвам за малко до Италия и си припомням какво е чувството да си там“.

Ние изцяло се пренасяме в Рим, когато пристигат пиците. А след като опитваме тирамисуто и джелатото, вече няма сила, която да ни върне оттам. Тръгваме си от Briciole, изпълнени с радост, че намерихме ново италианско кътче в София и нови приятели, при които ще се връщаме с удоволствие.

Следете СЪБИТИЯТА с италианско участие.

Разгледайте италианските дейности в клуб „Италия зад ъгъла“.

Абонирай се за

Италия зад ъгъла

Loading
Loading
Loading